Az alapoktól: Milyen felszerelést vigyek magammal az útra?

Mit csomagoljunk az útra? Igazítható-e az út hosszához a felszerelés?

Az országúti kerékpározás mint olyan alapvető módon különbözik az MTB-től - a minimalizmus útját követi. Bár ez nem szabály, de aránylag ritkán találkozol olyan országúti kerékpárossal, akinek hátizsák van a hátán. Mai cikkünkben arról lesz szó, hogy mit, hogyan és hova érdemes csomagolni. A "klasszikus" tanácsok mellett megpróbálok megosztani néhány saját "life hacket", amit az évek során szedtem össze.

kerékpáros felszerelés

Felszerelés, amely minden bringázásnál jól jöhet

Akár egy 20 kilométeres "szellőztetésre" indulsz, vagy egy 100 kilométeres túrára, néhány kiegészítő mindig ugyanaz marad:
  • lámpa/villogó - talán már lerágott csont, de a megfelelő lámpa a biztonságos kerékpározás egyik alapvető eleme, és egyértelműen nem hiányozhat a felszerelésedből. Ez kétszeresen is fontos, ha tavasszal vagy ősszel tekersz, amikor a nappalok rövidebbek, és a világítás fontossága még nagyobb.

lámpa, villogó, kerékpárvilágításlámpa, villogó, kerékpárvilágítás

  • sisak - csak egy életünk van, ezért védd meg, amennyire csak lehet, és viselj sisakot minden egyes tekerésen.
  • pumpa/CO2-patron - a választás attól függ, hogy állsz a természetvédelemmel, mennyire vagy rohanós és mennyire vagy gramm mániás. Én régóta a klasszikus minipumpák hűséges híve vagyok, és jelenleg egy Lezyne Pocket Drive Pro modellt hordok magammal az utakon. A pumpák előnye az újrafelhasználhatóság, a CO2-patronoké a nagyobb felfújási sebesség és a legtöbb esetben a kedvezőbb súly. Hozzá kell azonban tenni, hogy még a patronnal való felfújás is csak átmeneti megoldás. Mivel a CO2 a belsőn keresztül gyorsabban távozik, mint a levegő, a CO2-patront csak "átmeneti" megoldásnak kell tekinteni.

kerékpárpumpavázra szerelt kerékpárpumpa

  • ragasztó készlet/kanóc - attól függ, hogy belsővel vagy anélkül tekersz. Időnként egy defekt meghaladhatja a tömítőanyag képességeit, és ilyenkor csak egy kanóc segít. A belsőhöz való ragasztó készletek viszont kicsik, könnyűek és gyorsak, és valóban nagyon gyorsan meg lehet velük javítani egy defektet. De ha nincs vesztegetni való időd, még mindig megoldás lehet a...

Ragasztó készlet

  • pótbelső - a ragasztás gyorsabb alternatívája. Ha pedig súlyt is szeretnél spórolni, akkor a könnyebb TPU belsők jó tartalékot jelenthetnek. De akár a ragasztás mellett döntesz, akár csak megvizsgálod a külső belsejét, és beszerelsz egy új belsőt, mindenképpen fontos a...
  • gumileszedő szerszám - a defektjavítás sikerének egyik alap szerszáma. A belső cseréje vagy foltozása előtt ugyanis először a külsőt kell eltávolítani. Ha pedig merev gumid van, akkor jelentősen segíthetnek a visszahelyezésében is.
  • multifunkciónális szerszám - egy meglazult csavar jelenthet apró technikai problémát, de semmiképpen sem érdemes figyelmen kívül hagyni. Még egy olcsóbb multifunkciónális kulcs is megmentheti a bőrödet egy ilyen helyzetben.
  • patentszem - bár egy elszakadt lánc valóban ritka hiba az utakon, egy patentszem olyan kevés helyet foglal, hogy mindenképpen érdemes magaddal vinni egyet.
.
multi kulcsok és szerelvényekpatentszem, kanóc

  • papírzsebkendő és gumikesztyű - talán kicsit szokatlan tippek, de hidd el, ha leesik a lánc, nagyon fogod értékelni ezeket a kesztyűket. Ugyanez a helyzet, ha olyan külsőbe szerelsz belsőt, amiben azelőtt már tömítőanyag volt.
  • készpénz - ezt is szoktam magammal vinni, mert előfordulhat, hogy egy presszóért, egy sütiért vagy más, országúti kerékpáros számára létfontosságú dologért nem tudsz fizetni a kártyáddal.
  • okmányok, egészségügyi kártya és egy feltöltött mobiltelefon - ha esetleg történne valami...
.

Life hack Cepotól: a kulcscsomódon olyan apróságokat is magaddal vihetsz, mint egy inbuszkulcs a kerékagy meghúzására vagy egy apró szerszám a szelep meghúzásához.


Mit kell még figyelembe venni?

A többi dolog, amit magammal szoktam vinni, a tekerés hosszától és az időjárástól is függ. A táplálkozásra most részletesen nem térnék ki, mert az külön cikket kíván. Magamról annyit, hogy Imre mottójához tartom magam: "Minél hosszabb az út, annál hagyományosabb táplálkozásformát ajánlok." Ezért ha rövidebb és gyorsabb tekerésre megyek, beérem egy-két energiaszelettel vagy banánnal. Hosszabb túrákra viszont inkább valamilyen szendvicset, bagettet csomagolok.

Life hack: Ha annyira "rá vagy kattanva" az ionos italokra, mint én, és hosszú túra áll előtted, javaslom, hogy a nagy pixlidből (kannádból) vigyél magaddal port például egy pezsgőtablettás tégelyben. Így útközben is tudsz magadnak tartalékot keverni.

ivási rendszersis bar

A nyeregtáska a siker kulcsa

Talán a legesztétikusabb megoldás a kiegészítőid cipelésére a nyereg alatti táska. Ezek ma már többféle nagyságban kaphatók, így mindenki pontosan azt a változatot választhatja ki, amelyik tetszik neki, miközben minden elfér benne, amire szüksége van. A konkrét modell kiválasztásakor azonban vigyázni kell - nem minden táska passzol minden nyeregsínre.

Példának okáért az első országúti kerékpáromon egy PRO MAXI QR táskát használtam, amely egy műanyag távtartón keresztül rögzült a nyereghez. Ez természetesen nem fért be a Superiorom nyergébe. Manapság azonban a gyártók számos olyan táskát kínálnak, amelyek tépőzáras szalaggal rögzülnek a sínekre, ami nagyban növeli a sokoldalúságukat.

cuccal megrakott mezcyclopocket

És hogy mit hova pakoljunk? Ez nagyban függ a felszerelésed méreteitől. Személyszerint én mindig a pumpa méreteit vettem alapul, és a táska méreteit ez alapján választottam meg - nem szeretem amikor kilóg a pumpa a mez zsebéből. Alternatíva lehet a pumpa felszerelése a kulacstartó mellé. Ami a többi szerszámot illeti, az egyre népszerűbb szerszámosláda okos és esztétikus megoldás lehet. Ez azonban inkább rövidebb utakra alkalmas, mivel automatikusan kiszorít egy kulacsot a vázból. Én jelenleg a következő összeállítással közlekedek:
  • nyeregtáska - pumpa, zsebkendő, kesztyű, egyéb apróságok. Nem hordok kanócot, mivel habbetéttel van ellátva a belső nélküli rendszerem, és vészhelyzetben ezek is elegendőek lennének a hazajutáshoz.
  • mez zsebei - mobiltelefon, pénztárca, kulcsok. Valamint minden élelmiszer és tartalékruha.

Mi a helyzet veled és a te "felszereléseddel"? Szoktál valami különlegeset magaddal vinni az országúti kerékpározásra?
Fotó forrása: szerkesztői archívum
report_problem Hibát találtál a szövegben?
keyboard_arrow_up