Az alapoktól: Hogyan válasszunk MTB sisakot és milyen típusokat ismerünk?

Az alapoktól: Hogyan válasszunk MTB sisakot és milyen típusokat ismerünk?

A sisak életet ment, ez nem kétséges. De hogyan válasszunk sisakot, milyen típusú MTB sisakok léteznek, és mire figyeljünk a választáskor?

Ezt a cikket nem szokványos módon kezdem. 2 évvel ezelőtt egy kemény esésem volt fejjel előre egy sziklára. Egy kiváló minőségű sisakot viseltem, ami teljesen tönkrement. Nagyon örültem neki, különben nem is írnám ezt a cikket. Szóval ha nem viselsz sisakot, akkor mindenképp gondold meg kétszer is.

sisak

Mennyit kell befektetned egy sisakba?

Ha kerékpárt és felszerelést vásárolsz, akkor egy sisakba is be kell fektetned. Milyen arányban? Mennyi az éppen elég, mennyi a kevés és mennyi a túl sok? Az MTB szakágakhoz készült sisakok ára néhány tíz eurótól egészen egy olyan összegig terjed, amiből egy új kerékpárt vehetnél.

Azt már nem is kell írnom, hogy a drágább sisakok jobb minőségűek. Általában 50-100 euró között lehet jó minőségű sisakot venni. Mennél feljebb mész az árban, annál több kütyüvel és technológiával rendelkezik a sisak, ami szintén segíthet egy balesetben. De például egy sisakba integrált lámpa nem fog segíteni egy balesetnél.

sisaktípusok
Fontos azonban megjegyezni, hogy még a legolcsóbb sisak is jobb, mint a semmi. Ezeknek is különböző minősítéseknek kell megfelelniük, és egy dolgot ne feledjünk: a sisak életet ment. Javaslom, hogy inkább fektessünk be egy jó minőségű sisakba, mint új alkatrészekbe. Azok nem fogják megmenteni az életed.

A sisaknak tökéletesen kell illeszkednie a fejedhez

Hogy a sisak egy esetleges baleset esetén betöltse a feladatát, tökéletesen kell illeszkednie. Az egyetlen dolog, amit itt javasolnék, hogy próbáld fel a sisakot. Mindenképpen vedd fel a sisakhoz használt védőszemüveget (hogy a szemüveg formája ne ütközzön a sisakkal), vagy a télen viselt sapkát (hogy a sisak ne legyen túl szűk a sapkával együtt használva).

A sisak nem lehet túl szoros, fejfájást okozhat. Másrészt, ha túl laza, akkor lötyögni fog a fejeden.

Ha a gyártott méretek közé esik a méreted - például 54-56 cm és 56-58 cm közé, és Te méreted 56-os, akkor előfordulhat, hogy az egyik méret nagy, a másik kicsi lesz. Akkor érdemes másik gyártót választani, akinek más méretezési táblázata van. Ha nem tudod, hogy mekkora a fejkörfogatod, egy szabó mérőszalaggal nagyon könnyen kiderítheted.

Hogyan válasszunk MTB sisakot
Az, hogy egy sisak mennyire illik rád, nem csak a méreten múlik, hanem a sisakban lévő párnázat elhelyezésén, a szellőzőnyíláson vagy a sisak formáján is.

A bukósisakok típusai

Az MTB szakágak meglehetősen változatosak. Egy XC sisak egészen más, mint egy downhill sisak. Ezért az MTB sisaktípusokat és azok megközelítését 4 részre osztanám:

  • Klasszikus sisak
  • Enduro sisak
  • Integrált sisak (fullface)
  • Integrált sisak levehető állvédővel
  • Melyik sisak a megfelelő számomra?

    Most a sisakokat vesszük részletesebben szemügyre. Összehasonlítjuk a különböző tényezőket, különösen a védelmet, a szellőzést és a súlyt.

    sisak

    Klasszikus sisak

    A klasszikus sisak olyan sisak, amely védelmet nyújt a fej tetejének és a fej oldalainak is. Szinte minden sportágban használható az XC-től az Enduroig. Ezen sisakok gyártói előre meghatározzák a sisak jellegét az említett szakágakhoz, ezért eléggé eltérőek lehetnek.

    mountain bike sisaksisak

    Enduro bukósisak

    Az enduro/all mountain sisak masszívabb, mint egy hagyományos sisak. Gyakran a tarkót, valamint az arc oldalát is jobban védi, de egyes sisakok a füleket is védik. Ez egyrészt nagyobb súlyt, másrészt viszont nagyobb védelmet jelent. Sajnos minél masszívabb a sisak, annál kevesebb szellőzést biztosít.

    sisak

    Integrált sisak

    Az integrált sisak beépített állvédővel rendelkezik, amely nem távolítható el a sisakról. Ez nagyobb súlyt, kevesebb szellőzést, de nagyobb védelmet jelent. Ez a sisak csak gravitációs szakágakban használható, azaz enduro, downhill, stb.

    Hogyan válasszunk MTB sisakot

    Integrált sisak levehető állvédővel

    Ahogy a sisakok az idők során fejlődtek, a gyártók különböző kütyükkel álltak elő. Ezek egyike az integrált sisak levehető állvédővel. A levehető állvédőnek köszönhetően ennek a sisaknak az az előnye, hogy mind felfelé, mind lefelé használható.

    Szóval melyik sisakot válasszam?

    Első sorban a felhasználásnak megfelelő sisakot válassz. Légy tisztában azzal, hogy mi a prioritás számodra, milyen terepen és milyen szakágban kerékpározol. Ha szeretsz túrázni, egynapos túrákat vagy hegyi teljesítményt, akkor valószínűleg olyan sisakot keresel, amely a legkisebb súlyú és a legjobb szellőzőképességgel rendelkezik.

    Hogyan válasszunk MTB sisakot
    Ellenkező esetben, ha szeretsz lejtőzni, bringaparkokban tekerni, és nem keresed az emelkedőket, akkor egy integrált sisak lesz neked való. Ha legtöbbször pályákon tekersz, és nagyobb biztonságra vágysz, választhatsz endurosisakot is, amely jobban védi a tarkót vagy a fület, vagy egy levehető állvédővel ellátott integrált sisakot.

    Technológia

    A sisakok különböző technológiákat használnak, amelyek mind a védelmet, mind a szellőzést javítják. Legyen szó a különböző agyrázkódás-megelőző technológiákról (MIPS) vagy a párnázásban és magának a sisaknak a szerkezetében használt technológiákról, rengeteg mindent kell figyelembe venni, és egy cikk biztosan nem lenne elég, hogy mindent lefedjen.

    A szabadidős kerékpárosok és túrázók számára a gyártók rovarhálót helyeznek a sisakba. Nem szabad megfeledkezni a fényvisszaverő elemekről sem, amelyek passzív biztonságot jelentenek a kerékpáros számára. A sisakok különböző rögzítési rendszerekkel is rendelkeznek, legyen az mágneses fidlock rendszer, dupla D-gyűrű vagy műanyag csat.

    sisaktípusok

    Sisak nélkül egy lépést sem

    Ahogyan a sisak megmentette az életemet, úgy mentheti meg a tiédet is. Ezért végezetül csak egy dolgot ajánlok: Mindig viselj jó minőségű sisakot! Nem számít, hogy csak a sarki boltba ugorsz el, vagy egy egész napos túrára, sosem tudhatod, mi történhet.

    Utószó: Soha ne vegyél sisakot használtan, hacsak nem vagy 100%-ig biztos a történetében.
    Fotó forrása: szerkesztői archívum
report_problem Hibát találtál a szövegben?

Termékválaszték

MET DOWNTOWN sisak, kék Raktáron 1 db

MET DOWNTOWN sisak, kék

58,99  kisker ár 66,99 

BBB BHE-10 MAESTRO MIPS sisak, fehér Raktáron 1 db

BBB BHE-10 MAESTRO MIPS sisak, fehér

118  -tól kisker ár 139 

Lazer Lil Gekko gyerek sisak, pónilovak Raktáron 2 db

Kiárusítás -37% Lazer Lil Gekko gyerek sisak, pónilovak

21,99  -37% kisker ár 35 

Tovább a shophoz (Bukósisakok)
keyboard_arrow_up